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Interpretation of SB-FRS 109 Reassessment of Embedded Derivatives (INT SB-FRS 109) is set 
out in paragraphs 1---9. INT SB-FRS 109 is accompanied by a Basis for Conclusions. The scope 
and authority of Interpretations are set out in the Preface to the Interpretations of Statutory Board 
Financial Reporting Standards. 



 

  

     
   

   
 

    
 

 
 
         

 
            

 
      

 

 
 

               
           

                  
  

 
               

            
 

             
           

 
             

       
 

              
               

              
 

 

 
 

              
       

 
            

   
 

            
             
 

 

 
 

                 
             

INTERPRETATION OF STATUTORY BOARD 
FINANCIAL REPORTING STANDARD 
INT SB-FRS 109 

Reassessment of Embedded Derivatives 

References 

o	 SB-FRS 39 Financial Instruments: Recognition and Measurement 

o	 SB-FRS 101 First-time Adoption of Statutory Board Financial Reporting Standards 

o	 SB-FRS 103 Business Combinations 

Background 

1.	 SB-FRS 39 paragraph 10 describes an embedded derivative as ‘a component of a 
hybrid (combined) instrument that also includes a non-derivative host contract------with the 
effect that some of the cash flows of the combined instrument vary in a way similar to a 
stand-alone derivative.’ 

2.	 SB-FRS 39 paragraph 11 requires an embedded derivative to be separated from the 
host contract and accounted for as a derivative if, and only if: 

(a)	 the economic characteristics and risks of the embedded derivative are not closely 
related to the economic characteristics and risks of the host contract; 

(b)	 a separate instrument with the same terms as the embedded derivative would 
meet the definition of a derivative; and 

(c)	 the hybrid (combined) instrument is not measured at fair value with changes in 
fair value recognised in profit or loss (i.e. a derivative that is embedded in a 
financial asset or financial liability at fair value through profit or loss is not 
separated). 

Scope 

3.	 Subject to paragraphs 4 and 5 below, this Interpretation applies to all embedded 
derivatives within the scope of SB-FRS 39. 

4.	 This Interpretation does not address remeasurement issues arising from a reassessment 
of embedded derivatives. 

5.	 This Interpretation does not address the acquisition of contracts with embedded 
derivatives in a business combination nor their possible reassessment at the date of 
acquisition. 

Issue 

6.	 SB-FRS 39 requires an entity, when it first becomes a party to a contract, to assess 
whether any embedded derivatives contained in the contract are required to be separated 
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from the host contract and accounted for as derivatives under the Standard. This 
Interpretation addresses the following issues: 

(a)	 Does SB-FRS 39 require such an assessment to be made only when the entity 
first becomes a party to the contract, or should the assessment be reconsidered 
throughout the life of the contract? 

(b)	 Should a first-time adopter make its assessment on the basis of the conditions 
that existed when the entity first became a party to the contract, or those 
prevailing when the entity adopts SB-FRSs for the first time? 

Consensus 

7.	 An entity shall assess whether an embedded derivative is required to be separated from 
the host contract and accounted for as a derivative when the entity first becomes a party 
to the contract. Subsequent reassessment is prohibited unless there is a change in the 
terms of the contract that significantly modifies the cash flows that otherwise would be 
required under the contract, in which case reassessment is required. An entity 
determines whether a modification to cash flows is significant by considering the extent to 
which the expected future cash flows associated with the embedded derivative, the host 
contract or both have changed and whether the change is significant relative to the 
previously expected cash flows on the contract. 

8.	 A first-time adopter shall assess whether an embedded derivative is required to be 
separated from the host contract and accounted for as a derivative on the basis of the 
conditions that existed at the later of the date it first became a party to the contract and 
the date a reassessment is required by paragraph 7. 

Effective date 

9.	 This Interpretation becomes effective on 1 June 2006. 
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Basis for Conclusions 

This Basis for Conclusions accompanies, but is not part of, INT SB-FRS 109. 

Introduction 

BC1	 This Basis for Conclusions summarises the considerations in reaching the 
consensus. Greater weight was given to some factors than to others. 

BC2	 As explained below, it was noted that uncertainty existed over certain aspects of the 
requirements of SB-FRS 39 Financial Instruments: Recognition and Measurement 
relating to the reassessment of embedded derivatives. The Draft Interpretation ED 
INT SB-FRS Reassessment of Embedded Derivatives was published for public 
comment in April 2005. 

BC3	 SB-FRS 39 requires an entity, when it first becomes a party to a contract, to assess 
whether any embedded derivative contained in the contract needs to be separated 
from the host contract and accounted for as a derivative under the Standard. 
However, the issue arises whether SB-FRS 39 requires an entity to continue to carry 
out this assessment after it first becomes a party to a contract, and if so, with what 
frequency. The Standard is silent on this issue and as a result there was a risk of 
divergence in practice. 

BC4	 The question is relevant, for example, when the terms of the embedded derivative do 
not change but market conditions change and the market was the principal factor in 
determining whether the host contract and embedded derivative are closely related. 
Instances when this might arise are given in paragraph AG33(d) of SB-FRS 39. 
Paragraph AG33(d) states that an embedded foreign currency derivative is closely 
related to the host contract provided it is not leveraged, does not contain an option 
feature, and requires payments denominated in one of the following currencies: 

(a)	 the functional currency of any substantial party to that contract; 

(b)	 the currency in which the price of the related good or service that is acquired 
or delivered is routinely denominated in commercial transactions around the 
world (such as the US dollar for crude oil transactions); or 

(c)	 a currency that is commonly used in contracts to purchase or sell non-
financial items in the economic environment in which the transaction takes 
place (e.g. a relatively stable and liquid currency that is commonly used in 
local business transactions or external trade). 

BC5	 Any of the currencies specified in (a)---(c) above may change. Assume that when an 
entity first became a party to a contract, it assessed the contract as containing an 
embedded derivative that was closely related (because it was in one of the three 
categories in paragraph BC4) and hence not accounted for separately. Assume that 
subsequently market conditions change and that if the entity were to reassess the 
contract under the changed circumstances it would conclude that the embedded 
derivative is not closely related and therefore requires separate accounting. (The 
converse could also arise.) The issue is whether the entity should make such a 
reassessment. 

Reassessment of embedded derivatives 

BC6	 It was noted that the rationale for the requirement in SB-FRS 39 to separate 
embedded derivatives is that an entity should not be able to circumvent the 
recognition and measurement requirements for derivatives merely by embedding a 
derivative in a non-derivative financial instrument or other contract (for example, by 
embedding a commodity forward in a debt instrument). Changes in external 
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circumstances (such as those set out in paragraph BC5) are not ways to circumvent 
the Standard. It was therefore concluded that reassessment was not appropriate for 
such changes. 

BC7	 It was noted that as a practical expedient SB-FRS 39 does not require the separation 
of embedded derivatives that are closely related. Many financial instruments contain 
embedded derivatives. Separating all of these embedded derivatives would be 
burdensome for entities. It was noted that requiring entities to reassess embedded 
derivatives in all hybrid instruments could be onerous because frequent monitoring 
would be required. Market conditions and other factors affecting embedded 
derivatives would have to be monitored continuously to ensure timely identification of 
a change in circumstances and amendment of the accounting treatment accordingly. 
For example, if the functional currency of the counterparty changes during the 
reporting period so that the contract is no longer denominated in a currency of one of 
the parties to the contract, then a reassessment of the hybrid instrument would be 
required at the date of change to ensure the correct accounting treatment in future. 

BC8	 It was also recognised that although SB-FRS 39 is silent on the issue of 
reassessment, it gives relevant guidance when it states that for the types of contracts 
covered by paragraph AG33(b) the assessment of whether an embedded derivative 
is closely related is required only at inception. Paragraph AG33(b) states: 

An embedded floor or cap on the interest rate on a debt contract or insurance contract 
is closely related to the host contract, provided the cap is at or above the market rate 
of interest and the floor is at or below the market rate of interest when the contract is 
issued, and the cap or floor is not leveraged in relation to the host contract. Similarly, 
provisions included in a contract to purchase or sell an asset (e.g. a commodity) that 
establish a cap and a floor on the price to be paid or received for the asset are closely 
related to the host contract if both the cap and floor were out of the money at inception 
and are not leveraged. (Emphasis added) 

BC9	 The implications of requiring subsequent reassessment were also considered. For 
example, assume that an entity, when it first becomes a party to a contract, 
separately recognises a host asset and an embedded derivative liability. If the entity 
were required to reassess whether the embedded derivative was to be accounted for 
separately and if the entity concluded some time after becoming a party to the 
contract that the derivative was no longer required to be separated, then questions of 
recognition and measurement would arise. In the above circumstances, the following 
possibilities were identified: 

(a)	 the entity could remove the derivative from its balance sheet and recognise in 
profit or loss a corresponding gain or loss. This would lead to recognition of a 
gain or loss even though there had been no transaction and no change in the 
value of the total contract or its components. 

(b)	 the entity could leave the derivative as a separate item in the balance sheet. 
The issue would then arise as to when the item was to be removed from the 
balance sheet. Should it be amortised (and, if so, how would the 
amortisation affect the effective interest rate of the asset), or should it be 
derecognised only when the asset is derecognised? 

(c)	 the entity could combine the derivative (which is recognised at fair value) with 
the asset (which is recognised at amortised cost). This would alter both the 
carrying amount of the asset and its effective interest rate even though there 
had been no change in the economics of the whole contract. In some cases, 
it could also result in a negative effective interest rate. 

It was noted that, under its view that subsequent reassessment is appropriate only 
when there has been a change in the terms of the contract that significantly modifies 
the cash flows that otherwise would be required by the contract, the above issues do 
not arise. 
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BC10	 It was noted that SB-FRS 39 requires an entity to assess whether an embedded 
derivative needs to be separated from the host contract and accounted for as a 
derivative when it first becomes a party to a contract. Consequently, if an entity 
purchases a contract that contains an embedded derivative it assesses whether the 
embedded derivative needs to be separated and accounted for as a derivative on the 
basis of conditions at that date. 

BC11	 An alternative approach of making reassessment optional was considered. A 
decision was made against this approach because it would reduce comparability of 
financial information. Also, it was noted that this approach would be inconsistent with 
the embedded derivative requirements in SB-FRS 39 that either require or prohibit 
separation but do not give an option. Accordingly, it was concluded that 
reassessment should not be optional. 

First-time adopters of SB-FRSs 

BC12	 In the Implementation Guidance with SB-FRS 101 First-time Adoption of Statutory 
Board Financial Reporting Standards, paragraph IG55 states: 

When SB-FRS 39 requires an entity to separate an embedded derivative from a host 
contract, the initial carrying amounts of the components at the date when the 
instrument first satisfies the recognition criteria in SB-FRS 39 reflect circumstances at 
that date (SB-FRS 39, paragraph 11). If the entity cannot determine the initial 
carrying amounts of the embedded derivative and host contract reliably, it treats the 
entire combined contract as a financial instrument held for trading (SB-FRS 39, 
paragraph 12). This results in fair value measurement (except when the entity cannot 
determine a reliable fair value, see SB-FRS 39, paragraph 46(c)), with changes in fair 
value recognised in profit or loss. 

BC13	 This guidance reflects the principle in SB-FRS 101 that a first-time adopter should 
apply SB-FRSs as if they had been in place from initial recognition. This is consistent 
with the general principle used in SB-FRSs of full retrospective application of 
Standards. It was noted that the date of initial recognition referred to in paragraph 
IG55 is the date when the entity first became a party to the contract and not the date 
of first-time adoption of SB-FRSs. Accordingly, it was concluded that SB-FRS 101 
requires an entity to assess whether an embedded derivative is required to be 
separated from the host contract and accounted for as a derivative on the basis of 
conditions at the date when the entity first became a party to the contract and not 
those at the date of first-time adoption. 
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